Boekrecensies

Boekrecensies coverfoto

Waarom stenen winkels winnen
waarom stenen winkels winnen
Managementboek.nl- 15 jul 2019
Ben je voor of tegen? Geloof je in de online of in retail? Waar koop je zelf eigenlijk het liefst? De auteur van Waarom Stenen Winkels Winnen wil met dit werk de mythe uit de discussie halen en de feiten laten spreken.
De groei van online wordt gedragen door visionairs en durfinvesteerders. We horen met grote regelmaat nieuws over stijgende omzetten en aandelenkoersen van de digitale bedrijven. Tal van marketinggoeroes voorspelden het einde van de stenen winkel. ‘Outdated, stoffig, bekrompen, behoudend’, en tal van andere negatieve termen worden gebruikt als er gesproken wordt over retail. Je moet wel gek zijn om tegen deze stortvloed in te zwemmen.
Maar is dat wel het hele verhaal?
Lees meer . . .

Dit is nu Marketing
dit is nu marketing
Managementboek.nl- 26 jun 2019
Ik vind het lastig dit boek te typeren. Het is rommelig, maar er zitten wel enkele goede inzichten in. Seth Godin is één der groten in marketingland, dus wie ben ik dan om kritisch te zijn? Maar als ik eerlijk ben viel het boek me een beetje tegen.
In de staart zat echter wel weer een punt dat voor mij een eye-opener was. En het geheugen werkt nu eenmaal zo dat de afsluiting het meeste invloed heeft op onze herinnering. Laat me focussen op de punten die ik van waarde vond.
Godin lijkt te twijfelen aan de morele waarde van marketing, of hij wil mensen die daaraan twijfelen helpen in hun gedachten. Lees meer . . .

Moment Marketing
moment marketing
Managementboek.nl- 24 jun 2019
Een prachtig cadeau. Dit boek is zo mooi vormgegeven dat het zich bijzonder goed leent als geschenk. En ook inhoudelijk mag het boek er zijn. Moment Marketing haakt aan bij een trend van nieuwe vormen van marketing die ontstaan, omdat de oude minder effectief worden.
Er is al zo veel content, daarmee kun je je haast niet meer onderscheiden. Met beleving kun je dat wel en dat is waar Moment Marketing van Michiel Vanderheyden je bij helpt.
Vanderheyden is een expert, dat voel je door het hele boek heen. Het is niet dat je aan het eind een compleet actieplan klaar hebt, maar je krijgt voldoende handvatten om een eerste stap te gaan maken. Lees meer . . .

Pioniers van de nieuwe welvaart
Pioniers van de nieuwe welvaart
Managementboek.nl- 21 feb 2019
Dit boek had ik zelf willen schrijven. Enkele weken geleden kwam ik in contact met de ‘Betekeniseconomie’. Deze beweging maakt me echt enthousiast. Tot mijn stomme verbazing blijken er gewoon tal van bedrijven te zijn die er voor zorgen dat hun bedrijfsprocessen een maatschappelijke bijdrage leveren. En ze maken winst.
Het is een prachtig boek geworden. Je wordt eerst kort geïntroduceerd in de belangrijkste begrippen om al snel naar de kern te gaan: de helden. Tien bedrijven, twintig ondernemers.
Lees meer . . .

Tijd voor betekeniseconomie
Tijd voor betekeniseconomie
Managementboek.nl- 5 feb 2019
Welk nieuws lees jij? Een bericht dat jouw bank afgelopen jaar 20% meer winst heeft gemaakt? Een bericht dat er in de binnenstad een Brownies en Downies is geopend? Eén over de nieuwe BMW3 of één over de plastic soup cleanup?
Onze tijd is een verwarrende tijd. Na jaren van crisis komt er eindelijk meer ruimte voor groei, en tegelijkertijd worden we geconfronteerd met berichten over de negatieve impact van die groei. Als je meer wilt begrijpen over de dynamiek in onze economie, lees dan Tijd voor de Betekeniseconomie.
Lees meer . . .

Meaningful marketing
Meaningful marketing
Managementboek.nl- 14 feb 2019

Bart Lombaerts maakt met Meaningful marketing betekenismarketing toegankelijk voor een breed publiek. Dat is een prestatie, want sommige auteurs zijn zo activistisch dat ze het grootste deel van de lezers doen afhaken.

Het boek gaf mij een paar mooie eyeopeners. Voor een deel door de research data die Lombaerts presenteert, en voor een deel door zijn kennis en visie op marketing.
Lees meer . . .

Blockchain
Blockchain
Managementboek.nl- 15 jan 2019
Blockchain is echt een ingewikkeld onderwerp. Ik had er al verschillende artikelen en een boek over gelezen, maar de klepel wist ik nog altijd niet te hangen. Drescher is er met zijn boek Blockchain in geslaagd om het echt glashelder te maken.
Daniel Drescher neemt je in zijn boek Blockchain mee alsof je zelf één voor één de problemen moet oplossen. Dat houdt je bij de les en met elke stap groeit je begrip van het concept.
Lees meer . . .

Good to Great
good to great
Managementboek.nl- 14 jan 2019
Twintig november jl. (2018) stelde Brian Halligan, co-founder van Hubspot, dat het marketing Flywheel de populaire marketing funnel gaat verdringen. Een goede reden om terug te grijpen op de bron van het begrip Flywheel in business management. Jim Collins introduceerde dit begrip al in 2001 in dit boek Good to Great.
Waarom een boekrecensie van een boek dat bijna 18 jaar geleden gepubliceerd werd? De reden is eenvoudig: omdat het een geweldig boek is.
Lees meer . . .

Social Shift
social shift
Managementboek.nl- 14 jan 2019
Koen Jordaans geeft ons met Social Shift een heel praktisch boek. Dit boek heeft een beperkt theoretisch kader, maar geeft daarentegen heel veel inzicht in de praktijk van zijn Social Shift aanpak.
Alle bedrijven willen dat hun medewerkers op social media positief over het bedrijf spreken, maar slechts enkele krijgen dat ook voor elkaar. De waarde ervan is duidelijk, maar het vergt een grote omslag in denken. In dit boek krijg je aan de hand van voorbeelden een idee hoe je dat zou kunnen aanpakken.
Al lezend voel je dat de aanpak van Jordaans energie brengt. De structuur is duidelijk en de taken voor de verschillende deelnemers ook. Alle projecten beginnen klein en groeien toe naar een bloeiende aanwezigheid in social media. Lees meer . . .

Blockchain voor dummies
Blockchain voor dummies
Managementboek.nl- 13 dec 2018
Dit ‘voor dummies’ boek gaf me een heel apart gevoel van binnen. Ik zal eerlijk zijn. Ondanks mijn universitaire opleiding en ICT-achtergrond snapte ik er weinig van. Of misschien was dat juist wel het probleem.
Ik bedacht me na drie kwart van het boek dat het doel van dit boek niet is om het uit te leggen hoe blockchain werkt, maar om je wat praktische handvatten te geven om aan de slag te gaan met blockchains. Dat riep bij mij de vraag op: ‘is het nodig om te weten hoe blockchain werkt,
Lees meer . . .

Disrupt
Disrupt Sprout 9789492693068-480x600
Managementboek.nl- 12 nov 2018
De boekjes van Sprout zijn als een bonbondoos. Elk verhaal is weer smullen. Wat ik zo knap vind, is dat ze theoretische onderwerpen een menselijk gezicht weten te geven.
Bij mij veroorzaakt het woord jeuk, omdat het te pas en vooral te onpas gebruikt wordt om een bedrijf of verhaal op te pompen. Sprout weet heel mooi de balans te houden. Ze presenteren vernieuwingen, maar ook de faalkans, door de mens achter het verhaal in beeld te brengen. Lees meer . . .

Sex, humor en het beloofde land
sex humor en het beloofde land 9789492493385-480x600
Managementboek.nl- 7 nov 2018
Seks, humor en het Beloofde Land is een heerlijk boek. Compacte stukjes die lekker weg lezen, praktisch uitgewerkt, met goede voorbeelden, grafisch materiaal en cijfermatige onderbouwing.
De titel van dit boek is verrassend. Niet alleen voor preuts Nederland. De lustige lezer zal na het lezen even achterover gaan zitten. De aanloop is lang en het is voorbij voordat je het weet. Het blijkt bijvoorbeeld dat Er voorlichting nodig is bij de slogan ‘Sex sells’. Lees meer . . .

Community Marketing
Community marketing 9789463371186-480x600
Managementboek.nl- 31 okt 2018
Com­mu­ni­ty mar­ke­ting be­vat een be­lang­rijk be­richt aan hen die een ech­te ver­bin­ding wil ma­ken met men­sen die een be­paal­de le­vens­vi­sie, le­vens­wij­ze in­vul­len of na­stre­ven.
Weg met de socio-geografische doelgroepen. Communities van gelijkdenkende mensen lopen dwars door de oude doelgroepen heen. Jong en oud voelen zich verbonden op gedeelde thema’s.
Duval en Pieters leggen helder uit waar het aan schort in de oude marketing en hoe die om te buigen naar Community marketing. Lees meer . . .

Maak je naam onvergetelijk
Maak je naam onvergetelijk 9789461262936-480x600
Managementboek.nl- 30 okt 2018
Maak je naam onvergetelijk van Floris Hülsmann is een verhalenbundel en werkboek in één. Hülsmann heeft een pakkend boek geschreven over het verzinnen van namen.
De schrijfstijl is vlot en persoonlijk. Je zou het achter elkaar uitlezen, ware het niet dat de procesbeschrijving je verleidt om het boek steeds even weg te leggen en met je eigen bedrijfsnaam aan de gang te gaan of die te evalueren. Lees meer . . .

Het geheim van Bol.com
Het geheim van Bol.com - 9200000079244904
Managementboek.nl- 5 okt 2018
Het geheim van bol.com is een prachtig jongensboek. Ik werd er helemaal blij van. Het is een heerlijk boek over drie jonge honden die een prachtig bedrijf uit de grond stampen. Er wordt voortdurend gepionierd.
Het boek is pakkend geschreven. Als een direct verslag vanuit de cockpit ervaar je de enorme groeistuipen van Bol.com. Je krijgt, denk ik, goed de bedrijfscultuur mee. De bestuurders hebben Bol.com een hyperactieve, positieve, open cultuur gegeven. Lees meer . . .

De kracht van platformstrategie
De kracht van platformstrategie 9789024408696-480x600
Managementboek.nl- 26 sep 2018
Dit is een boek over een belangrijk onderwerp. Commerciële platformen worden steeds dominanter in het contact tussen bedrijven en klanten. De grote partijen pakken steeds meer marktmacht. Maar er zijn ook voortdurend nieuwe initiatieven. Op dit moment lanceert Sligro bijvoorbeeld haar Sligro Insights platform.
Het boek begint met het succes van de bekende platformen en de impact…
Lees meer . . .

Mr Amazon
Mr Amazon 9789047005353-480x600
Managementboek.nl- 27 jul 2018
Dit is een geweldig boek. De aanprijzing Beste Businessboek van het jaar door Financial Times is helemaal terecht. Hoewel ik nooit echt fan ben geweest van Amazon of Jeff Bezos, was het boek de moeite van het lezen meer dan waard.
Of misschien is het dan juist de moeite waard, want het boek geeft een heel open weergave van de mooie en minder mooie prestaties van Amazon als bedrijf en Bezos als CEO.
Lees meer . . .

De VIER
de Vier
Managementboek.nl- 27 jun 2018
De titel De Vier klinkt als een spannende roman en Galloway heeft inderdaad een lekkere schrijfstijl.
Daar waar de meeste schrijvers zich richten op het effectief werken op de platformen, kijkt Galloway verder. Na jaren van bejubeling van deze grote innovatieve spelers, met hun jeugdige en charismatische leiders, beschrijft dit boek de maatschappelijke impact die zich inmiddels steeds duidelijker begint af te tekenen. Lees meer . . .

Marketing voor de madmen van morgen
Marketing voor de madmen van morgen
Managementboek.nl- 24 apr 2018
Dit is een fantastisch boek. De titel weet dat helaas goed te verbloemen, maar dit boek moet je als marketeer echt gelezen hebben. Zeker de digitale marketeer, die vaart op data-driven strategieën.
Ben jij een marketeer die marketing als wetenschap ziet? Als A/B-tests je de weg wijzen en personalisering je hoogste doel is, lees dan dit boek. Je zult verrast worden.
Lees meer . . .

Hallo Robot
Hallo robot
Managementboek.nl- 23 apr 2018
De ondertitel verwoordt prachtig de visie van de auteurs: ‘de machine als medemens’. Dit boek is absoluut het beste in zijn genre.
Mols en Vergunst geven een realistische kijk op de toekomst, vanuit een technologie-historisch perspectief. Geen opgewonden hype suggesties over hoe geweldig of afschuwelijk de wereld gaat worden. Ze laten zien dat de robot als medemens een logische volgende stap is in een lang ontwikkelproces.
Lees meer . . .

Customers the day after tomorrow
customers the day after tomorrow 9789082542240
Managementboek.nl- 20 apr 2018
Ik ben echt fan van Steven Van Belleghem. De presentatie die ik ooit heb mogen bijwonen was verbijsterend, ronduit geweldig. Hij kan als geen ander vertellen over technologie. Zijn boek When digital becomes human heb ik in één ruk uitgelezen.
Ook Customers the day after tomorrow zit bomvol verhalen over bedrijven die de grenzen van de Artificiële Intelligentie oprekken. Maar dit boek leest een stuk lastiger.
Lees meer . . .

Je hebt wel iets te verbergen
Je hebt wel iets te verbergen
Managementboek.nl- 21 mrt 2018
Met 25 mei, de datum waarop de sanctionering van AVG/GDPR in werking treedt, in aantocht is. Je bedrijf heeft ongetwijfeld de nodige moeite om aan de wetgeving te voldoen en dit boek zorgt voor de juiste motivatie om door te pakken. Martijn en Tokmetzis zetten met pakkende voorbeelden uiteen waarom het verlies van privacy een groot probleem is voor het individu én voor de maatschappij.
Lees meer . . .

Artificial intelligence for marketing
artificial intelligence for Marketing - ISBN 9781119406334 - Jim Sterne
Managementboek.nl- 21 mrt 2018
Het boek wil een brug slaan voor AI professionals en Marketing professionals. De uitleg van AI wordt echter nooit echt diepgaand. Mijn conclusie is dat dit boek vooral geschikt is voor studenten computerkunde die meer willen weten de toepassing in marketing.
Lees meer . . .

Experttips voor nooit meer concurrentie
Experttips nooit meer concurrentie -480x600
Managementboek.nl- 22 feb 2018
Ik zou dit boek betitelen als een boek voor de beginnende ondernemer. In 50 tips krijg je een beeld hoe je jouw positionering kunt verbeteren en waarom je een barrière voor succes bent. De tips zijn niet uniek, maar is dat erg?
Wat telt bij dit soort boeken is niet de kwaliteit van het boek, maar wat jij er zelf mee doet.
Lees meer . . .

Future of shopping
Future of shopping -480x600
Managementboek.nl- 21 feb 2018
The future of shopping is een indrukwekkend boek. De auteurs zetten de toekomst van retail in de context van de veranderende maatschappij en technologie. Een alomvattende visie die goed is onderbouwd met data en voorbeelden. Dit boek is zeker een aanrader, ook voor mensen die al veel weten over retail. Lees meer . . .

Storydesign boekrecensie
De digitale butler
Managementboek.nl- 20 feb 2018
De digitale butler – ‘De moeite waard’
Jarno Duursma, de auteur van De digitale butler, is duidelijk een gedreven futurist, met een fascinatie voor de technische ontwikkelingen.
Dat de ‘Gartner hype cycle for Emerging Technologies 2017’ artificiële intelligentie en machine learning hoog in de hype curve heeft staan, Lees meer . . .

Red de salestijger
Red de salestijger
Managementboek.nl- 15 feb 2018
Red de salestijger van Marc Dijk heeft me veel inzichten gebracht. Ik las het boek omdat ik overtuigd was dat e-commerce veel kan leren van de retail salesstrategieën. De lage winstgevendheid van e-commerce alleen doorbroken kan worden als we dingen echt anders gaan doen en de Tour du Sell methode van Marc Dijk kan hierbij helpen.
Lees meer . . .

Eén fan per dag
Een fan per dag-480x600
Managementboek.nl- 9 feb 2018
Eén fan per dag van Jos Burgers is een enerverend boek, vol pakkende voorbeelden. De bedrijven die in het boek genoemd worden hebben geluk. Jos Burgers weet de voorbeelden die hij heeft uitgezocht zo mooi te vertellen dat de lezer al fan wordt van deze bedrijven zonder er ooit iets gekocht te hebben. En dat is precies waarom Lees meer . . .

Brand management insights
Brand management insights-480x600
Managementboek.nl- 27 dec 2017
Brand management insights is een prachtig vormgegeven boekje. Het is gebaseerd op een promotie-onderzoek van Lenderink. De kern van het betoog is ingekaderd in de historische ontwikkeling van Brand management. Pure merkpresentatie en touchpoint management is niet meer voldoende. Brand management vandaag de dag betekent dat je als organisatie een merkbelofte formuleert en waarmaakt. In het boekje beschrijven Bolhuis en Lenderink wat daar bij komt kijken. Lees meer . . .

Ga lekker zelf in je kracht staan
Ga lekker zelf in je kracht staan
Managementboek.nl- 22 dec 2017

Wat een heerlijke titel. Ga lekker zelf in je kracht staan belichaamt helemaal de vermoeidheid en weerstand die ik voel als sommige businesscoaches hoor praten. ’s Ochtends 6:45, tijdens m’n ontbijt, sloeg ik het boekje open.Al muesli met yoghurt kauwend genoot ik van de eerste drie verhalen. De tijd stond stil. Lees meer . . .

Storydesign
StoryDesign 9789024404339-480x600
Managementboek.nl- 22 nov 2017

Ik heb Storydesign gelezen met het doel het meteen toe te passen in een praatje dat ik over een week moet houden. Maar mijn gedachten schoten ook regelmatig terug naar de presentatie die ik vorige maand op eRetail Europe heb gehouden. Storydesign liet me duidelijk een aantal verbeterpunten zien Lees meer . . .

Advertisement